halsnaes.info logo w100 om byer land&vand område region ressourcer  
 
 

 

Liseleje Havn

halsnaes.info på facebook

Følg halsnaes.info på facebook og få information om nyheder på siden

Planlægningstilladelse til Liseleje Havn

Den 6. marts 2014 har Halsnæs Kommune med kopi til Liseleje Havn a.m.b.a. (anpartsselskab med begrænset ansvar) modtaget ”Afgørelse i sag om planlægningstilladelse til havn i Liseleje” Fra Miljøministeriet, Naturstyrelsen. Da havneområdet berører Natura 2000- området kræver det, at Naturstyrelsen giver en dispensation fra planlægningsforbuddet i henhold til habitatbekendtgørelsen, og det har de nu gjort med udstedelsen af en planlægningstilladelse.

Af afgørelsen fremgår det bl.a., at Naturstyrelsen finder, at der på det foreliggende grundlag (ansøgningen) i medfør af habitatbekendtgørelsens § 5, stk. 5, kan meddeles tilladelse til at fortsætte planlægningen af det beskrevne projekt på følgende vilkår:

1. Der skal iværksættes de nødvendige afværgeforanstaltninger til at opveje anlæggets påvirkning af den naturlige sandvandring langs kysten.

2. Kommunen udarbejder, forud for evt. vedtagelse af et kommuneplantillæg i samarbejde med NST Nordsjælland en plan for at hindre, at anlægget af havnen giver anledning til øget slitage på klitnaturtyperne omkring havnen.

3. De eksisterende kystbeskyttelsesanlæg fjernes som forudsat i ansøgningen.

Tilladelsen giver Halsnæs Kommune mulighed for at igangsætte yderligere undersøgelser, der skal afdække hvorvidt, der skal gives tilladelse til at anlægge en lystbådehavn i Liseleje.

Tegning af projektet Liseleje Havn
Tegning af havneprojektet. Kilde: Liseleje Havns hjemmeside.

I en pressemeddelelse fra Halsnæs Kommune af 10. marts udtaler borgmester Steen Hasselriis, at en lystbådehavn vil være et positivt bidrag til udviklingen af Liseleje som en af Nordsjællands perler til gavn for både økonomi og beskæftigelse i Liseleje og samt i resten af Halsnæs. Derfor er det et er meget positivt, at vi nu har fået tilladelse til at undersøge mulighederne for en lystbådehavn her. Det er dog helt afgørende, at vi får undersøgt både økonomiske og miljømæssige hensyn, inden vi i byrådet skal tage stilling til havneprojektet.

Glæde i Liseleje Havn a.m.b.a.

Halsnaes.info har talt med formanden for Liseleje Havn, Klaus Struwe, som udtrykker stor glæde over afgørelsen.

Torsdag den 6. marts 2014 er en stor og skelsættende dag for Liseleje Havn.  Som vi har nævnt mange gange tidligere, er dispensationen fra planlægningsforbuddet ikke en endelig tilladelse til vedtagelse af projektet og heller ikke en endelig stillingtagen til evt. påvirkning af Natura 2000-området. Men nu kan vi komme videre med detailplanlægningen.

Hvad er tidshorisonten for en havn i Liseleje?

Vi skal i gang med detailplanlægning af havnen og sikring af økonomien, så der kan fremægges et fuldstændigt projekt til endelig vurdering og godkendelse af Halsnæs Byråd. Kommunen skal i gang med planlægningen og der skal laves et kommuneplantillæg. Så der kan godt gå nogle år.

Hvad siger du til den kritik og bekymring der er udtrykt fra flere sider?

I samarbejde med 3 konsulentfirmaer har vi udarbejdet et projekt, som tager højde for miljøproblemerne. Projektet er langt bedre end det oprindelige og det er vores ønske, at havnen skal være så miljøvenlig som overhovedet muligt.

Når der afholdes familiedag og dragefestival i Liseleje kniber det gevaldigt med parkeringspladser. Bliver der behov for flere parkeringspladser i forbindelse med etablering af en havn?

Vi har i forbindelse med havneprojektet ingen planer om at tage initiativ til udvidelse af den eksisterende parkeringsplads.

Skal der være plads til de mange sejlbåde på land i Liseleje når det er vinter?

Bådene kan ikke ligge i havnen ved hård vinter, men der bliver ikke mulighed for at de kan sættes på land i Liseleje. Det må ske andre steder end i Liseleje.

Placeringen af projektet Liseleje Havn
Projektets placering i Liseleje (grafik: Jørgen Lassen)

Protest fra Danmarks Narurfredsningsforening

Allerede i 2007 skrev Danmarks Naturfredningsforening, Halsnæs Afdeling til Miljøministeriet om sagen

I tilknytning til Melby overdrev vil vi gøre opmærksom på den påtænkte havn som en gruppe borgere i Liseleje arbejder på. Den påtænkte havn, som skal bygges ved det gamle fiskerleje, vil få en størrelse på 30.000m2 (3ha.). Planen er, at der skal være 190 faste bådpladser, samt yderligere 40 bådpladser til gæstesejlere. Havnen er planlagt til at ligge inde i Natura 2000 området. Som sådan må vi protestere mod projektet. Der skal tungtvejende grunde til at dispensere for nyanlæg i natura 2000 områder, og vi har ikke set sådanne grunde. Tilladelse vil desuden kunne skabe præcedens for andre, lignende projekter i andre natura 2000 områder. Afdelingsbestyrelsen finder, at projektet er overflødigt, idet der i forvejen findes 3 store havne i kommunen. Vi finder, at bygges havnen vil de ændrede strømforhold få uoverskuelige følger for den samlede natur i området.

Danmarks Naturfredningsforening, Halsnæs' Facebook-side skriver den nye formand, Birgitte Benzon Bang, den 11-03-2014 følgende:

Er rystet over, at Naturstyrelsen har givet dispensation til videre undersøgelser på dette skønne, sarte naturområde. Stranden, klitterne og det bagvedliggende landskab er et Natura 2000 område, som er fredet for enhver form for byggeri. Pas på vores kyst!!

Der er også iværksat en underskriftsindsamling mod etablering af havn i Liseleje, som støttes af Danmarks Naturfredningsforening, Halsnæs. Her kan man læse følgende:

Liseleje strand er et af de mest skønne natur strande på hele nordkysten af Sjælland. Her er helt uspoleret natur og vi er mange som ønsker at bevare denne natur perle. Vandet og stranden er fantastisk her.

400 andelshavere har i flere år forsøgt at få lov til at bygge en lystbåde havn, selvom der er en havn i Hundested, en lystbåde havn i Lynæs med ca. 40 til 50 ledige pladser. Der er en flot havn i Frederiksværk med alle faciliteter.

Det er vanvittigt at bygge en lystbåde havn med al det møg støj og snavs der følger med. Vand og strømforhold vil ændres. Desuden vil der skulle kræves større vej adgang i det fredede klit område, plads til opmagasinering, vinteropbevaring, badefaciliteter m.m.

Liseleje by er en sjælden perle, fordi den er helt uspoleret som den er. Det er så sørgeligt at 400 personer der sandsynligvis ikke har fast bopæl i kommunen forsøger at presse resten af kommunens 30.000 fastboende til at få en havn i Liseleje.

Desværre har nogle lokale politikerer sagt ja til en havn, selvom der endnu ikke er vedtaget noget endnu, og man venter på en udtalelse fra Naturstyrelsen. Så tænk på hvem I stemmer på til lokal valget.!!!!Der er heldigvis nogle i kommunen som ikke vil ødelægge Liseleje.

Lad os lave en underskriftindsamling imod en havn i Liseleje.

Pr. 11-03-2014 har 110 personer skrevet under og der er også indkommet 16 kommentarer.

Det planlægges, at Liseleje Havn skal ligge ved den såkaldte Liseleje-mole, som ses i baggrunden (arkivfoto: Jørgen Lassen ©)

Det første havneprojekt blev afvist af Miljøministeriet, da det blev vurderet, at der var for stor usikkerhed om, hvordan havnen ville påvirke naturen. Havneselskabet fik derfor udarbejdet et helt nyt havneprojekt, hvor fokus har været at skabe en miljøvenlig havn.

Halsnæs Byrådet besluttede i juni 2013, at det nye forslag kunne sendes til Naturstyrelsen med ansøgning om ophævelse af planlægningsforbuddet.

Der har været møder mellem Naturstyrelsen, Halsnæs Kommune og Liseleje Havn a.m.b.a.. i august 2013 på stranden ved Liseleje, hvor havnen foreslås bygget, og igen i januar 2014 hos Naturstyrelsen med henblik på at redegøre for havneprojektet og for dets virkning på naturen.

Vejen til den planlagte havn fra den store parkeringsplads i Liseleje
Vejen til den planlagte havn fra den store parkeringsplads i Liseleje (arkivfoto: Jørgen Lassen ©)

Læs mere om den planlagte havn i Liseleje på Liseleje Havns hjemmeside.

Danmarks Naturfredningsforening, Halsnæs' hjemmeside.

Afgørelse i sag om planlægningstilladelse til havn i Liseleje.